Ali si upamo?

Svet danes je bistveno drugačen od tistega, v katerem so živeli naši starši, zato je tudi formula za uspešno delovanje danes povsem drugačna od tiste, ki jo zagovarjajo v šolah in v medijih. “Uči se, bodi priden, imej lepe ocene in diplomiraj, da te bo potem čakala služba!” je dobronameren nasvet, a žal napačen. Najboljša delovna mesta in najbolj zanimive poslovne ideje od posameznika terjajo, da ni le izvrševalec tistega, kar so ga priučili, ampak ustvarjalec tistega, kar še ne obstaja.

Hkrati današnji svet ponuja kopico možnosti, za začetek lastnega posla. Če je bilo včasih treba za globalno podjetje imeti ogromno kapitala, je danes dovolj, da imaš idejo za nišen produkt in računalnik, povezan z internetom. Danes je potrebno znati pripoznati priložnosti in jih izkoristiti, ko se pokažejo.

V prvem delu delavnice bodo skozi zgodbe udeleženci spoznali nekaj primerov uspešnih poslov, ki so nastali samo z dobro idejo in brez zagonskih sredstev, ter iz njih izluščili tri ključne lekcije za odkrivanje poslovnih idej: (1) da je danes lažje nekaj narediti, kot to prodati, (2) da se danes prodajajo predvsem zgodbe in doživetja, in (3) da je naloga podjetnika odkriti čimbolj “boleč” problem, ki ga kupci ne znajo rešiti - podjetnik pa ga lahko.

V drugem delu delavnice pa se bodo udeleženci naučili, kako svojo idejo realizirati - jo pripeljati od prve zamisli, do prvega eura prihodka. Sledili bodo Ustvarjalnikovi šabloni za uresničitev ideje, ki je “kuharska knjiga” korakov, ki so potrebni, da nastane nov produkt ali storitev. Enaka metodologija se uporablja za Ustvarjalnikove podjetniške krožke ter v številnih institucijah doma in v tujini. Udeleženci bodo prejeli delovne liste s katerimi bodo lahko začrtali svoje prve korake za svojo poslovno zamisel.

Namen predavanja je, da čimveč udeležencev spodbudi, da zberejo pogum in svoje zamisli tudi udejanjijo, zato se bo zaključilo s pogovorom in vprašanji o konkretnih idejah udeležencev in z napotki k njihovi uresničitvi. Zainteresirani udeleženci si bodo sestavili polletni akcijski načrt za realizacijo njihove ideje in prejeli napotke, kako pristopiti k relevantnim mentorjem in se vključiti v obstoječe podporno okolje za podjetništvo.

Matija Goljar je eden od soustvarjalcev šole Učenje za življenje, ki poteka v  Ljubljani, Mariboru in Kopru.
Toplo vabljeni k ogledu programa in k prijavi!

Matija Goljar

V osnovni šoli je Matija razglašal: “Ko bom velik, bom astronavt!” Po spletu naključij, od popravnega izpita iz kemije v srednji šoli in pisanja člankov o javnem govorništvu do neuspešnega poskusa postavitve Guinnesovega rekorda, je pristal v družinskem podjetju, kjer bi moral opravljati delo računovodje. Približno takrat so ga povabili, da mladim osnovnošolcem predava o podjetništvu in od tedaj je s tem zasvojen. Njegov podjetniški krožek je v petih letih prerasel v Ustvarjalnik, podjetniški peskovnik, v okviru katerega delujejo podjetniški krožki v več kot 20 slovenskih mestih. Nastopa kot predavatelj podjetniških vsebin na različnih dogodkih, ustanovah in simpozijih.V prostem času je voditelj oddaje o podjetništvo "Štartaj Slovenija"