Na življenje lahko gledamo na dva načina: da je vse zgolj naključje, ali pa da naključij ni in se vse dogaja po določenih zakonitostih. Če zakonitosti so in bi jih poznali, ali bi lažje ustvarjali lepe odnose? Ali bi se z boljšim razumevanjem življenja lahko izognili razočaranjem v odnosih s partnerji, starši, otroki, prijatelji, šefi, sodelavci? Odgovor je: da.

Skozi izkušnje se kmalu sami naučimo, da ne moremo spreminjati nikogar razen sebe. Manj pa se zavedamo, da za spremembo odnosa ni potrebno čakati, da se bodo spremenili drugi. Vsak odnos lahko izboljšamo s spremembami, ki jih naredimo pri sebi. Da bi lahko ustvarili ali izboljšali odnos, moramo najprej spremeniti pomen, ki mu ga pripisujemo. Z drugimi besedami, spremeniti moramo svoja prepričanja o njem. Prepričanja so misli, ki jih mislimo tako pogosto, da začnejo usmerjati naše naravnanosti, čustva in dejanja. Ko spremenimo stara prepričanja o svojih odnosih, se začnejo spreminjati tudi odnosi. Stara prepričanja ni težko spremeniti, ko enkrat razumemo, zakaj nam to koristi. Čisto vsak lahko kadarkoli opusti prepričanja, ki ga omejujejo in izbere takšna, ki podpirajo njegove želje. To je bistvo svobodne volje.

Včasih je težko razumeti, zakaj bi se morali spreminjati mi, če pa je očitno, da je problem v osebi na drugi strani. Vendar je nekaj nesporno: če nam v odnosih ne gre, brez spremembe ne moremo pričakovati izboljšanja. In če vemo, da drugih ne moremo spreminjati, potem nam ostane dvoje: da nemočno čakamo na spremembo partnerja, ali pa vzamemo stvari v svoje roke in naredimo, kar edino lahko, spremembo pri sebi. To je tudi vse, kar je potrebno, ker bomo odnos doživljali drugače, takoj ko ga bomo uspeli videti v drugi luči. Za dober odnos s komerkoli največ storimo, če poskrbimo, da smo najprej sami srečni in zadovoljni s tistim, kar smo, imamo in počnemo. To je najboljša popotnica, ki jo lahko prinesemo v svoje odnose z drugimi, kajti nihče, razen nas samih, nas ne more osrečiti. Če znamo videti lepoto in radost življenja, ne glede na to, ali smo sami ali v dvoje, bomo k sebi pritegnili nekoga, ki je tako kot mi zadovoljen s seboj in življenjem. Dve zadovoljni osebi vnašata v odnos sinergijo zadovoljstva. Sposobni sta obojega: sklepati zdrave kompromise brez občutka žrtve in vztrajati pri svojem s pravo mero občutka za drugega.

Če podobno razmišljate in bi radi izvedeli, kaj lahko konkretno naredite za izboljšanje svojih odnosov v različnih situacijah, ki jih življenje prinese, vabljeni na predavanje: Kako do harmoničnih medsebojnih odnosov in dobrega partnerstva.

Mateja Kunc_flower-peony-single-botanic-white

 

Oglejte si celovit program. Izberite 8 predavanj in se prijavite na Učenje za življenje.
Program Prijava