Ste kdaj v trenutkih refleksije na svoje delo, premišljevali kaj v resnici počnete in kako porabite svoj čas?  Po podatkih iz ZDA je danes 1 od 10 ljudi še vedno v tem, kar tradicionalno pojmujemo kot “prodajo”! Kaj počne preostalih 9? Prav tako …”prodaja”: prepričuje soprogo kam letos na dopust, odraščajočega otroka, kdaj se vrniti iz kluba, urednika, da objavi besedilo v časopisu, starega prijatelja, kako jim lahko pomaga rešiti nadlogo s puščanjem strehe ali popravilom avtomobila! Z eno besedo, vsi ”prodajamo”, bodisi izdelke ali storitve ali pa … sebe! In večini ta ideja niti ni posebej všeč?!

Vse to pa je daleč od resnice in današnjega dogajanja … takšna razmišljanja namreč ne morejo biti bolj daleč od tistega, kar se danes res dogaja v realnem globalnem okolju. Vsi moramo postati sposobni vplivati na druge, prepričevanje ni rešitev, saj gre po definiciji za proces, kjer ima druga stran vso pravico ne pustiti se prepričati. Vsi torej potrebujemo sposobnosti vplivanja na druge. Dobra novica je, da to lahko dosežemo v razmeroma kratkem času, kar pa vseeno terja nekaj zahtevnih miselnih preobrazb, spremembe vedenja (za to je potrebno praviloma do šest tednov!), predvsem pa veliko vaje in improvizacije, da dosežemo načrtovan in želen učinek.

Za dober medsebojen odnos je danes potrebno storiti nekaj več … na obeh straneh! V ta namen je potrebno dobro (s)poznati in razumeti sebe in njega (ali njo!?), vedeti, kaj mu je všeč, kaj sovraži, kdaj v resnici posluša, kako in kdaj lahko nanj vplivamo. Kakšne so torej veščine, ki bi jih morali obvladati, če si želite učinkoviteje vplivati na druge za doseganje svojega cilja?

Brane Gruban_hydrangea-hydrangeas

Oglejte si celovit program. Izberite 8 predavanj in se prijavite na Učenje za življenje.
Program Prijava