Ritual z drevesom – meditacija

Vprašajte drevo po svojem daru, zdravju, talentih in duhovnosti!

Cilj meditacije je povezati se z naravo – z drevesom, odkriti, kateri del nas domuje na jugu, zahodu, severu in vzhodu in kako nas lahko drevo podpre v tem, da živimo svojo resnično naravo.

Potek:
– Udobno nameščeni, leže na tleh umirite svoje dihanje in se povežite z zemljo in vesoljem (pretočnost vaše energije, pozornost). ‘Odplavajte’ z mislimi v svojo notranjost, globino srca, kjer ste doma.
– Prestavite se, miselno, v naravo – v gozd! Morda kraj, ki vam je poznan, blizu, lahko je tudi park ali posebno drevo kje na samem. Lahko je le predstava o drevesu, s katerim se želite povezati. To drevo, ki ste ga izbrali je posrednik med zemljo in vesoljem in se je ‘sposobno’ pogovarjati.
– Pozdravite ga, se ga dotaknite, morda za trenutek sedite k njemu, na korenine, prislonjeni s hrbtom na deblo. Kakšno drevo je to? Poskušajte se poistovetiti z njim, čutiti njegove korenine, deblo, veje, krošnjo. Občutite sonce, veter, dež idr. naravne pojave, katerim je to drevo izpostavljeno. Koliko je staro? Občutite njegovo moč in mir, čutite, da ‘je’.
– Postavite se ob drevesu tako, da boste usmerjeni proti jugu (lahko se z roko ali obema dotaknete drevesa ali ga objamete) in vprašajte ‘kot otrok’: »Kaj je moje darilo (dar), ki sem ga prejel(a)/prinesel(prinesla) na ta svet?« Na jugu je doma vaše darilo. Počakajte tako dolgo, da prejmete odgovor.
– S pogledom usmerjenim proti zahodu vprašajte ‘kot telo’: «Kaj lahko (še) storim, da bo moje telo zdravo in vitalno?« Na zahodu je doma vaše zdravje. Počakajte tako dolgo, da prejmete odgovor.
– Usmerjeni na sever vprašaje ‘kot razum’: »Kaj lahko naredim za to, da svoje talente/sposobnosti še bolj razvijem, okrepim?« Počakajte tako dolgo, da prejmete odgovor.
– Usmerjeni proti vzhodu vprašajte ‘kot duhovnost’: » Kako lahko svojo duhovnost še bolj razvijem poglobim, čutim, živim?« Počakajte tako dolgo, da prejmete odgovor.
– Nato, ko ste prejeli odgovore in vas pomirjajo, počasi zapustite drevo in se vrnite nazaj v zdaj in tukaj, svoje drevo pa lahko obiščete in se z njim pogovorite, kadarkoli.